Sungguh bosan apabila setiap kali memerah santan kelapa pasti tidak tahan lama. Santah cepat rosak apabila tidak kena caranya. Tidak sukar untuk memastikan santan sentiasa segar. Apa yang boleh dilakukan adalah memerah kelapa dengan air masak,tetapi elakkan terlalu cair.Setelah itu masuk ke dlm periuk dan campurkan garam kasar. Masak santan dengan api sederhana besar dan biarkan santah pecah minyak.Sejukkan santan dan disimpan di tempat yang tidak mudah terkena air.
Pasti sj rasa kurang selesa bila makanan yang dihidangkan dihurung lalat.Apa yang boleh anda lakukan adalah meletakkan beberapa bekas kecil yang berisi bunga cengkih sekitar dapur dan meja makan. Bukan sj menghalau lalat, kawasan tersebut berbau harum.
Tidak semua sukakan peria.Rasa pahit membuatkan org tidak gemarkan sayur ini.Untuk hilangkan rasa pahit , potong dan letakkan kedlm air yg dicampurkan garam halus. Rendam selama 30mnt sblm disejatkan.
No comments:
Post a Comment