Followers

Saturday, December 11, 2010

~~PETUA DAPUR~~

Hilangkan Kesan Hangit Pada Periuk


-ambil 2 batang serai beserta daun dan juga beberapa kulit kerang.
-potong serai dan ramas bersama daunnya.
-masuk serai dan kulit kerang ke dalam periuk
-biarkan air daun dan batang meresap ke dalam kerak hangit dan
 tanggalkan kesan hangit tersebut
-kemudian gosok periuk dengan kulit kerang lalu dicuci seperti biasa


Kurangkan Rasa Pahit Daun Betik


-ambil beberapa asam keping
-rebus bersama daun betik lebih kurang 20minit
-tos air dan rasa pahit daun betik akan berkurangan


Garam Tetap Kering


-letakkan garam ke atas api kecil dan kacau garam hingga rata
-simpan garam dalam balang kering
-ambil menggunakan sudu
-pasti garam akan kering


Gula Pasir Hilangkan Bau Pedas


-masukkan sedikit gula pasir dalam minyak yang telah dipanaskan
-barulah menumis bawang dan cili


Daging Ayam Kekal Segar


-Ayam yang dipotong tidak perlu dibersihkan
-ambil tepung gandum dan lumur disetiap ketulan daging ayam
-simpan dalam bekas dan masukkan dalam peti sejuk
-bersih ayam ketika hendak memasaknya


Elak Getah Buah Atau Sayuran Melekat DiTangan


-ambil sedikit tepung dan sapu pada seluruh tapak tangan
-kemudian barulah anda boleh mula mengupas buah atau sayuran


Pisang Goreng Lebih Ranggup Dan Garing


-campur sebutir telur ayam yang dipukul bersama kelapa 
 parut kedalam bancuhan tepung
-goreng pisang seperti biasa
-pisang goreng pasti akan lebih garing dan tidak berminyak




selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment